De beste games van 2019

De beste games van 2019

We vallen in herhaling maar ook 2019 was een uitzonderlijk sterk gamejaar. Op de shortlist stonden zeker 25 games die ons positief opvielen. Zoveel kwaliteit is luxe, maar het maakt het kiezen er niet eenvoudiger op. Het is dan ook met een beetje pijn in het hart dat we u de 10 beste games van het jaar presenteren. 

1. Heaven’s Vault  (pc, PlayStation 4) - UK

Een spel over graven in het verleden maar zijn tijd ver vooruit, met een wereld geïnspireerd door het Byzantijnse rijk én Star Wars. Door het ontcijferen van een eeuwenoude taal, ontgrendelt u de geschiedenis en wijzigt hoe u denkt over de toekomst. Een voorspelling: binnen 10 jaar rolt dit verhaal nog vaker over de tongen dan nu. Heaven’s Vault is een anachronisme voor de eeuwen.

2. Outer Wilds (pc, PlayStation 4, Xbox One) - USA

De eerste keer dat de supernova het zonnestelsel verteert, is even schrikken. Maar omdat het elke 22 minuten opnieuw gebeurt, went het snel. Om het mysterie van deze oneindige tijdlus op te lossen, moet u uitvogelen wanneer u exact op welke planeet moet zijn. Maar voor we de hersens pijnigen eerst nog even gezellig een marshmallow in het vuur leggen. We hebben alle tijd, toch?

3. What The Golf? (Apple Arcade, Nintendo Switch, pc) - DK

Van een verzameling golfclubs tot een bureaustoel, in deze interactieve parodie op de golfsport keilt u het allemaal richting de hole. Hoe lang dat blijft boeien? Wel, wij zijn het na 11.307 slagen nog steeds niet beu. Deze absurde wandeling langs de gamegeschiedenis blijft bij elk nieuw level verrassen. 

4. Cadence of Hyrule (Nintendo Switch) - CAN

De muziek en de wereld: meer is er niet nodig om The Legend of Zelda herkenbaar in een ritmisch puzzelspel te gieten. Trek uw dansschoenen aan en swing op het ritme van de prachtig herwerkte soundtrack door het koninkrijk Hyrule terwijl uw vijanden in de maat worden neergesabeld.   

5. Disco Elysium (pc) - EST

Verwacht u in dit originele rollenspel aan meer tekst dan de gemiddelde detectiveroman. Van een butler evenwel geen spoor, zodat u als zonderlinge detective even vaak te rade moet bij uw eigen psyche als bij andere personages om het centrale moordonderzoek op te lossen.

6. Gris (iOS, Nintendo Switch, pc, PlayStation 4, Xbox One) - SPA 

Wie ons nog één keer vraagt of games kunst zijn, kan zich onmiddellijk hetzelfde afvragen over zijn verbouwereerde tronie wanneer hij de pure visuele schoonheid van deze puzzel-platformer in zich opneemt, en daardoor de futiliteit van zijn vraag inziet.  

7. Sekiro: Shadows Die Twice (pc, PlayStation 4, Xbox One) - JPN

Kleine waarschuwing: deze geweld(dad)ige actiegame is zo moeilijk dat het bij release een relletje rond inclusiviteit ontketende. Maar wat had u dan verwacht van de mensen die de zin “You Died” tot een internetmeme verhieven? Enkel voor masochisten met doorzettingsvermogen die easy mode voor het ontbijt tussen hun boterham smeren. 

8. The Outer Worlds (pc, PlayStation 4, Xbox One) - USA

Soms is een elevator pitch zo goed dat het idee al is verkocht nog voor de liftdeuren goed en wel dicht zijn. Een voorbeeld? De bedenkers van het legendarische Fallout maken samen met specialisten Obsidian een modern rollenspel met een blitse sciencefiction verpakking en spelregels uit de oude doos. Zeg eens, waar moet die handtekening ergens?

9. Pikuniku (Nintendo Switch, pc) - FRA

Achter zijn schattige uiterlijk, grappig verhaal en dito personages gaat een keiharde kritiek op het surveillance-kapitalisme schuil. Zegt u dat niets: er zijn ook een pak slimme fysicapuzzels, die je meer wel dan niet kan oplossen door iets of iemand een schop voor de raap te verkopen.  

10. Luigi’s Mansion 3 (Nintendo Switch) - CAN 

De Switch is één van Nintendo’s meest succesvolle consoles. Dat komt niet in het minst door de voortreffelijke games die exclusief voor het platform gemaakt worden. Het spookachtige avontuur van Mario’s bibberende broertje Luigi was daar dit jaar het levende bewijs van.Vorige
Google Stadia toont glimp van gamingtoekomst