Slokt Apple Arcade alle mobiele games op?

Slokt Apple Arcade alle mobiele games op?

Met het Apple Arcade-abonnement krijgt u voor vijf euro per maand toegang tot een verfijnde selectie games voor iPhone en iPad. Dat betekent veel spelplezier voor een prijsje, maar het is maar de vraag of dat een goeie zaak is voor de makers van mobiele games.

De meeste aandacht gaat naar games op console of pc, maar het grootste geld valt op smartphone en tablet te rapen. In 2018 waren deze mobile games goed voor 47%, of 57,14 miljard euro, van de totale game-omzet. Het leeuwendeel van dat bedrag wordt binnengerijfd door free-to-play games, gratis te downloaden spellen met een verdienmodel gebaseerd op advertenties of in-app aankopen. Betalen om een game te downloaden waar velen hoogstens een toiletbezoek mee opvrolijken, lijkt een stap te ver. 

Met Apple Arcade, dat gisteren officieel werd gelanceerd, denkt techreus Apple het perfecte model te hebben gevonden om te bewijzen dat er toch een publiek is dat wil betalen voor de betere mobile game. Voor vijf euro per maand krijg je ongelimiteerd toegang tot een verrukkelijk gevarieerd buffet. Momenteel liggen daar 53 delicatessen op, maar dat aantal wordt tegen het einde van het jaar aangevuld tot 100. 

 

Kwaliteit plus kwantiteit

De eerste lading titels is om duimen en vingers af te likken. Apple heeft kosten noch moeite gespaard om getalenteerde studio’s hun mobiele gamebibliotheek te laten boetseren. Persoonlijke favorieten zijn Neo Cab, een Black Mirror-achtige technologieparabel waarin je als één van de laatste menselijke rideshare-chauffeurs moet schipperen tussen je fysieke en mentale gezondheid, en Mutazione, een sprookjesachtige soap met zeemzoete mutanten en een interactieve soundtrack in de hoofdrol.

Narratieve avonturen zijn als vanouds een uitstekende match, maar ook liefhebbers van platform- en strategiegames vinden hun gading. Zo is er het acrobatische Hot Lava, waarin je door kamers moet springen zonder de grond te raken (want die is lava!) en het beenharde Overland, waarin je met doodgewone mensen moet zien te overleven in een minder doodgewone wereld. En dan heb je nog Sayonara Wild Hearts, een unieke ritmische koortsdroom met nostalgische knipogen naar het tijdperk van de SEGA Dreamcast en Assemble With Care, een prachtig puzzelverhaal van de makers van het populaire Monument valley. De variatie is enorm en de enige rode draad doorheen het assortiment is het gebrek aan vervelende reclame en verbod op in-app aankopen. Kwaliteit eerst, zoveel is duidelijk.   

 

Agressieve prijspolitiek

De prijs is zo laag dat we voor enkele titels zonder probleem een veelvoud van de abonnementskost hadden betaald. Die agressieve prijspolitiek van Apple is een uitstekende zaak voor de speler maar kan een serieuze weerslag hebben op titels die buiten de selectie vallen. Was het voordien al aartsmoeilijk om spelers enkele euro’s te laten neertellen om een game te downloaden, wordt die taak met Apple Arcade ei zo na onmogelijk. Als de service een succes wordt, zal het voor gamemakers zonder free-to-play ambities van levensbelang worden om door het programma opgepikt te worden. Die situatie bezorgt Apple een uiterst gunstige onderhandelingspositie wanneer ze in de toekomst op zoek moeten naar vers bloed.

Daartegenover staat dat het bedrijf uit Cupertino mee investeert in de ontwikkeling van bepaalde games. Zo vertelde Charles Cecil van het Britse Revolution Software ons op gamescom dat zijn avonturenspel Beyond a Steel Sky, dat later dit jaar verschijnt, er zonder Apple Arcade helemaal anders had uitgezien. In dat opzicht profileert Apple zich als een nieuwe marktspeler die kansen geeft aan originele concepten waar traditionele partijen geen heil in zien.

 

Recept voor succes

Naast tonnen hoogstaand spelplezier voor een appel en een ei, biedt het abonnement ouders ook de gemoedsrust dat zoon- of dochterlief niet op elk onbewaakt moment al dan niet gewild een hold-up op hun kredietkaart kan plegen, zal je de games via Apple TV de huiskamer in kunnen streamen en met een PS4- of Xbox One-controller besturen. We zien de free-to-play hegemonie van titels als Roblox, Candy crush saga en Fortnite niet snel doorbroken, maar Apple Arcade tikt heel wat hokjes af om een succesvol alternatief te worden. Ten minste, op voorwaarde dat Apple een manier vindt om het model voor zichzelf én de studio’s gezond te houden.Vorige
Baldur's Gate 3 is een geekdroom die werkelijkheid wordt
Volgende
Interview - Leonard Boyarsky & Tim Cain