De grootste goudstaven worden online verdiend

De grootste goudstaven worden online verdiend

Behalve het fenomeen Fortnite was Red Dead Redemption 2 het meest spraakmakende videospel van 2018. Met Red Dead Online willen de makers u en uw geld nog langer aan hun virtuele Wilde Westen ketenen.

Behalve het fenomeen Fortnite was Red Dead Redemption 2 het meest spraakmakende videospel van 2018. Met Red Dead Online willen de makers u en uw geld nog langer aan hun virtuele Wilde Westen ketenen. 

Red Dead Redemption 2 laat zich enkel omschrijven in superlatieven. De grootste en de mooiste, de duurste of de koppigste, maar vooral de winstgevendste. Voor analisten was het niet meer dan logisch dat het intensieve ontwikkeltraject tot een verkoopsucces zou leiden. Omdat de cowboyreeks minder populair is dan paradepaardje Grand Theft Auto restte enkel nog de vraag: hoe groot?

Dat antwoord liet niet lang op zich wachten. Drie dagen na release had de game reeds 725 miljoen dollar opgebracht. Twee weken later bevonden zich ruim 17 miljoen exemplaren - meer dan ooit van de eerste Red Dead Redemption waren verkocht - in het wild. Na de lucratieve kerstperiode schatten we dat aantal vandaag op een slordige 20 miljoen. Een uitstekende start, maar uit ervaring weet de ontwikkelaar dat de grootste goudstaven online worden verdiend.

Ongetemde Westen

Red Dead Online staat los van het hoofdverhaal, maar kan wel rekenen op dezelfde magnifieke open wereld, compleet met een realistische dag-nachtcyclus en veranderende weersomstandigheden, die een simpel vuurgevecht van extra dramatiek voorzien. Het grote verschil is dat dorpjes en steden online eerder bevolkt worden door echte spelers dan door AI-gecontroleerde burgers. Kruist u per ongeluk het pad van een slecht geluimd individu, wordt u begroet met een welgemikte blauwe boon tussen de ogen. Welkom in het ongetemde Westen!

De onderlinge competitie wordt aangewakkerd tijdens het uitvoeren van opdrachten. Een paard dat u moet stelen kan worden buitgemaakt door andere paardendieven, en de doelwitten die u moet omleggen, kunnen door anderen beschermd worden. In uw kamp kan u maximaal zes revolverhelden uitnodigen, zodat u zich kan ontpoppen tot de leider van uw persoonlijke boevenbende. Maar ook lone wolves komen in Red Dead Online aan hun trekken. Zij kunnen jacht maken op de gevarieerde flora en fauna, zich in de obligate Battle Royale-mode storten, of de sheriff een handje toesteken door een beruchte bandietenbende op te rollen. Met een beetje geluk stoot u zelfs op een kaart die u in de richting van een kostbare schat wijst.

Goudkoorts

Alles wat u uitvreet levert geld, goud en ervaringspunten op. Met ervaringspunten stijgt uw personage in rang, waardoor u betere wapens en mooiere kledij vrijspeelt, die u met dollars betaalt. Het goud? Honderd klompjes leveren een staaf op die u kan gebruiken als u niet voldoende geld heeft of sneller een wapen wil vrijspelen. Goudstaven kan u kopen met echt geld en dat is de alchemie waarmee Red Dead Online het kassucces van GTA Online wil evenaren. Dat soort microtransacties leverde Rockstar naar schatting al een miljard dollar op. Dankzij die constante cashflow kon Red Dead Redemption 2 de game worden die het is: zo omvangrijk als lomp, en even traag als uniek. 

Moeilijk te zeggen of het zo’n vaart zal lopen. Statistieken tonen dat amper 35% de tutorial van ongeveer een uurtje heeft uitgespeeld. Dat percentage zakt naar 14% als we kijken naar het aantal spelers dat Rank 10 (van de 100) heeft bereikt. Officieel is Red Dead Online nog steeds in bèta (al moet u niet proberen om met bèta-geld te betalen), dus het is te vroeg om conclusies te trekken. In onze maand op de online prairie was er telkens behoorlijk wat volk online, maar dat geregelde updates welkom zijn om spelers geïnteresseerd te houden, staat buiten kijf. 

Tergend traag

Wie zonder shortcuts verder wil geraken in Red Dead Online zal ook daar de nodige tijd in moeten investeren, want beloningen zijn schaars en de vooruitgang is tergend traag. Dat is bezwaarlijk een verrassing voor zij die zich reeds door de hoofdverhaallijn hebben geploegd. Het avontuur van Arthur Morgan en zijn bende outlaws die tevergeefs het einde van hun tijdperk proberen af te remmen, flitst evenmin aan een rotvaart. Het scenario, met veel onvergetelijke scènes maar ook enkele losse flodders, komt pas goed op dreef op het moment dat in de meeste andere games de credits al voorbij zijn gekomen. Mocht u trouwens denken dat de eeuwigdurende eindgeneriek het einde inluidt, dan verliest u even uit het oog dat het spel twee epilogen op u afvuurt, die elk een op zichzelf staand seizoen van een lijvige televisiereeks zouden kunnen zijn. 

Om maar te zeggen: of u er nu dit jaar verder off- of online mee aan de slag gaat, de kans dat u nu al het laatste van Red Dead Redemption 2 heeft gezien, is bijzonder klein.Vorige
De beste games van 2018
Volgende
Apex Legends neemt de handschoen op